Mieszkanie na Kłosia

Zadaniem było zaprojektowanie wnętrza mieszkania dla małżeństwa w średnim wieku, znajdującego się w Warszawie w dzielnicy Włochy. Poprzednie mieszkania właścicieli były utrzymywane w stylu "tradycyjnym". Tym razem zapragnęli jednak mieszkania współczesnego, wygodnego i bez sztucznych dekoracji. 

Drewniana zabudowa; stolik kawowy na wymiar; Fotel Egg

W przestrzeni dziennej wyodrębniono miejsce do wspólnego spożywania posiłków. Podkreślono je wiszącą lampą dużych rozmiarów nad szklanym stołem z ażurową konstrukcją. Strefę wypoczynkową okala drewniana wstęga, która tworzy klimat przytulności, będąc jednocześnie tłem dla telewizora. W nią wbudowano nastrojowe oświetlenie ledowe. Wstęga z lewej strony kończy się szafką telewizyjną, w której znajduje się kino domowe, gramofon i inne sprzęty elektroniczne.

Pokój dzienny; kuchnia, fotel Egg; biała zabudowa

Narożnik pokoju dziennego przeznaczono na przestronną kuchnię. Wysokość szafek pod blatami została dostosowana do wysokości okien, tym samym możliwe było zamocowanie blatu kuchennego wchodzącego w przestrzeń parapetów. W efekcie znacznie zwiększyła się powierzchnia robocza kuchni. 

W kąciku czytelniczym znajduję się kultowy model fotelu "Egg" autorstwa Ernie Jacobsena w ulubionym kolorze właścicielki - intensywnej czerwieni.

Ażurowa konstrukcja stołu szklanego.

Inwestor jest fanem klasycznych albumów wydawanych na płytach winylowych. Ma to swoje odzwierciedlenie na jednej ze ścian pokoju dziennego, na której zaaranżowano galerię okładek płyt winylowych w specjalnych oprawach.

Za zabudową telewizyjną wydzielono otwartą spiżarnię, w której znajduję się lodówka, piekarnik i szafki do przechowywania sprzętów kuchennych.

Galeria z płytami winylowymi; Obraz, lampa kartell

Inspiracją dla projektu mebli było wzornictwo z czasów PRL. Kształt stolika oprócz oryginalnej formy ułatwia korzystanie z niego osobom siedzącym na kanapie. Tuż pod blatem stolika kawowego, komody jak i zabudowy telewizyjnej zaprojektowano otwartą półkę na rzeczy do tymczasowego schowania.

Hol; galeria na zdjęcia; gres floorgres

Z uwagi na proporcje i długość korytarza zastosowano szereg zabiegów niwelujących niekorzystne uwarunkowania. Zaprojektowano sufit podwieszany z obwodowo zamontowanym oświetleniem ledowym rozświetlającym pomieszczenie. Ściany korytarza są białe, a na podłodze i części ścian położono jasnoszary gres w dużym formacie płytki. Całość ocieplają drewniane akcenty w postaci drzwi do pomieszczeń oraz zabudowy stolarskiej na wymiar. Na ścianie przewidziano galerię na zdjęcia rodzinne.

Zabudowa na wymiar okalająca wejście

W zabudowie stolarskiej okalającej strefę wejściową przewidziano montaż videodomofonu, włączniki światła oraz stację pogodową. Zabudowa ta "przechodzi" ponad drzwiami, gdzie znajduję się szafka ukrywająca skrzynkę elektryczną, a następnie "zawija" się na kolejną ścianę, gdzie znajduję się półka i płytka szafka.

Drzwi wejściowe pokryte były okleiną w kolorze wenge, nie pasującym do wystroju wnętrz. Zdecydowano się na obicie drzwi neutralną białą ekoskórą wraz z wypełnieniem wyciszającym wnętrze.

Po lewej stronie znajdują się drzwi do garderoby. Intencją było "ukrycie" tych drzwi, więc kolor wykończenia drzwi dopasowano do koloru płytki gresowej wykorzystanej w holu.


Sypialnia; drewno jesion, tapeta

W sypialni zastosowano dwa nietypowe rozwiązania funkcjonalne. Jedynym z nich jest "ukryta" szafa ubraniowa - która zajmuje połowę powierzchni ściany obłożonej jesionową okładziną. Fronty szafy zlicowane są z wierzchem płyt okładzinowych, przyklejonych do ściany oraz otwierają się w tzw systemie harmonijkowym. Rozwiązanie to umożliwia wygodne otworzenie i korzystanie z szafy na małej powierzchni użytkowej pokoju.

 

Drugim rozwiązaniem jest umieszczenie telewizora w zabudowie stolarskiej, który jest widoczny wyłącznie w momencie oglądania telewizji.

Szafa otwierana harmonijkowo

Toaletka damska' tapeta

W sypialni za łóżkiem znajduję się toaletkę z lustrem, oświetleniem i miejscem na drobne rzeczy. Zabudowa stolarska toaletki połączona jest z zabudową belki konstrukcyjnej budynku, za którą schowano mocowanie zasłonek. 

Kobieca sypialnia; toaletka

W drugiej sypialni jest również "ukryta" szafa ubraniowa z białymi frontami, otwierającymi się harmonijkowo. Telewizor schowany jest w zabudowie stolarskiej. Ściana przy łóżku wyłożona została welurową tapetą.

Gabinet; Domowe biuro;

Stanowisko pracy w gabinecie jest wysoce ergonomiczne. Blat roboczy znajduje się jak najbliżej okna pokoju. Nad biurkiem umieszczono płytszy ciąg szafek zamykanych pełnymi frontami. W grubości podbicia szafek zainstalowano listwę ledową, włączaną poprzez bezdotykową czujką. Pod biurkiem w części, na której stoi wielofunkcyjne urządzenie biurowe znajduję się szafka na papier. Całość okala zabudowa na książki, albumy i podręczniki, zamknięta drzwiczkami w formie kwadratu z przeszkleniem. W grubości blatu znajduje się również szeroka szuflada. Fronty szafek oraz szuflady otwierane są "na wcisk". 

WC; toaleta
Łazienka; duży prysznic;

Łazienka oraz toaleta są spójne estetycznie z całością mieszkania. W łazience znajduję się duża kabina prysznicowa zamykana szklanymi drzwiami. W toalecie zamontowano lustro na całej szerokości pomieszczenia oraz zlicowano je z płaszczyzną płyt gresowych. W obu pomieszczeniach znajdują się zabudowy meblarskie wykonane na wymiar, a fornir wykończono na wysoki połysk ze względu na wilgotność panującą w pomieszczeniach.

Rzut funkcjonalny mieszkania
Stolik kawowy
Szkice koncepcyjne stolika kawowego
Szkic koncepcyjny komody
Szkic koncepcyjny komody

PROJEKT

Mieszkanie na Kłosia

AUTOR PROJEKTU:

Tomasz Smol

POWIERZCHNIA:

86 m2 

LOKALIZACJA

Warszawa

REALIZACJA:

2016

ZDJĘCIA:

Marek Korlak


Publikacje