Historia budowy mieszkania młodego architekta

Strona ta jest uzupełnieniem prezentacji projektu mieszkania młodego architekta (kliknij tutaj), która uszczegóławia i  wyjaśnia decyzje projektowe podjęte przy remoncie, wykańczaniu i wyposażeniu mieszkania.

Mieszkanie znajdujące się w dzielnicy Włochy w Warszawie powstało w wyniku podziału trzypoziomowego lokalu w budynku wielorodzinnym z początku lat 90-tych. Mieszkanie znajduję się na najwyższym, piątym piętrze i na poddaszu. W miejscu obecnego aneksu kuchennego znajdowały się schody międzylokalowe.

Dworzec Gdanski

Prace ogólnobudowlane obejmowały:

Do najważniejszych prac budowlanych należało usunięcie ściany działowej między byłą sypialnią i przestrzenią na wewnętrzną klatkę schodową. Uzupełniono otwór w którym znajdowały się wewnętrzne schody. W 3 poziomowym mieszkaniu kuchnia znajdowała się na najniższym poziomie, dlatego też należało zaaranżować kuchnie w innym pomieszczeniu. Tym samym należało z istniejącego pionu wodno-kanalizacyjnego w łazience doprowadzić podłączenia do nowopowstałego aneksu kuchennego. Aneks kuchenny zgodnie z przepisami wymagał istnienia przynajmniej jednego pionu wentylacyjnego. Doprowadzono dwa kanały wentylacyjne, z których jeden obsługiawał okap kuchenny, a drugi wentylował pomieszczenie. Kanały przebiły strop kondygnacji między częścią dzienną a poddaszem, pełniącym funkcję pracowni oraz przez dach budynku, na którym zostały zakończone kominkami z obrotowymi nasadami wzmagającymi ciąg wentylacji grawitacyjnej. Na wyżej wymienione prace zgodę musiała wyrazić spółdzielnia mieszkaniowa, a przede wszystkim należało wystąpić o pozwolenie na budowę. Obecnie procedura dla tego typu przedsięwzięć nie jest aż tak restrykcyjna.

Podłogi

W zastanym mieszkaniu podłoga w przeważającej części pokryta była dębową klepką. W uzupełnionym fragmencie stropu, przeznaczonym na aneks kuchenny planowane było użycie płytek ceramicznych. Powstało pytanie, czy pozostawić klepkę, czy ja wymienić np. na parkiet w formie desek, czy też użyć płytek gresowych na większej powierzchni. Mozaika dębowa została położona 20 lat wcześniej i wtedy jedyny raz została zcyklinowana i polakierowana. Mimo tego zachowana była w bardzo dobrym stanie i postanowiłem ją pozostawić, uzupełnić braki, zcyklinować i polakierować lakierem o satynowym wykończeniu. W łazience i aneksie kuchennym zastosowane białe płytki gresowe z delikatną, antypoślizgową fakturą.

Elektryka

Instalacja elektryczna została uzupełniona o nowy obwód obsługujący nowe urządzenia AGD, nowoprojektowane punkty świetlne i gniazdka. 

Parapety

Parapety z lastryko zostały zakryte specjalnymi wsuwanymi parapetami z PVC w kolorze białym. Dzięki temu rozwiązaniu nie jest konieczny kosztowny demontaż istniejących solidnie zakotwionych parapetów, w bardzo grubych ścianach zewnętrznych budynku.

Ściany

Ubytki w ścianach zostały uzupełnione, a na nich wykonane zostały gładzie gipsowe oraz wykończone farbą o satynowym wykończeniu. We wszystkich pomieszczeniach styk podłogi ze ścianą wykończono cokołem z MDF, lakierowanego w kolorze białym.

Główne założenia projektowe

Przeważającym kolorem jest biel, naturalna drewniana podłoga i czarne dodatki. Motywem przewodnim wnętrza są wszechobecne kółka. Znajdziemy je w zabudowach meblowych na wymiar jako otwieranie frontów i szuflad, we włącznikach i gniazdkach elektrycznych, płytkach ceramicznych, lampach, czy  tekstyliach .

Pokój dzienny

Zamierzeniem był stworzenie wspólnej przestrzeni dziennej do przygotowywania i spożywania posiłków, biesiadowania, relaksu, miejsca do czytania książek, oglądania telewizji i wielu innych aktywności.

Wyspa

Na uzupełnionym fragmencie stropu zaaranżowano aneks kuchenny z wyspą. Zazwyczaj aneksy kuchenne w małych mieszkaniach stanowią "niewygodny" dodatek w przestrzeni dziennej, przy którym stoi się tyłem do głównej przestrzeni i ewentualnie do okna i widoku za nim. Pomimo niedużych rozmiarów pokoju dziennego - marzeniem było posiadanie wyspy kuchennej, która stała się swoistym "Mostkiem kapitańskim" - bardzo często w aneksach kuchennych stoi się tyłem lub bokiem do okien. A tutaj mamy pełny wgląd, zarówno na widok za oknem, możliwa jest również interakcja z innymi domownikami/gośćmi siedzącymi przy stole jadalnym, czy sofie, a także możliwość oglądania telewizji. Z perspektywy roku użytkowania mieszkania stwierdzam, że wyspa jest świetnym rozwiązaniem, ponieważ stanowi ona wielufunkcyjną przestrzeń, na której można przyrządzać posiłki, odkładać przywiezione zakupy, prasować i składać ubrania, a także pełni rolę blatu odstawczego, gdy użytkownicy jedzą obiad.

Wyspa wyposażona jest w gniazdka elektryczne i włączniki schodowe, dzięki czemu można podłączyć do nich małe urządzenia AGD i zarządzać zapalanym światłem w pokoju dziennym.

Stół jadalny

Do wyspy przylega stół jadalny wykończony okleiną dębową, która kolorystycznie "zlewa się" z posadzką, z mozaiki dębowej. W układzie podstawowym przy stole mogą wygodnie siedzieć trzy osoby. Aranżacja mieszkania przewiduje odsunięcie stołu o 70-80 cm od wyspy kuchennej i użytkowanie go przez cztery osoby, a nawet powiększenie blatu do użytku dla 6 osób. Powyższy scenariusz nie wpływa negatywnie na funkcjonalne użytkowanie dość kompaktowej przestrzeni dziennej.


Rower

Głównym elementem dekoracyjnym części dziennej jest rower mocowany do specjalnego uchwytu. Tym samym rower, który sam w sobie jest pięknym przedmiotem, stanowi integralny element wystroju wnętrza. Wysokość mocowania uchwytu dobrano tak, aby kierownica roweru znajdowała się ponad głowami przechodzących przez korytarz osób.

Sofa - narożnik

W lukarnie, na styku z zabudową meblową na wymiar, usytuowano tapicerowany narożnik z funkcją spania. Narożnik kolorystycznie nawiązuje do pomieszczenia. Wewnątrz znajdują się dwa pojemne schowki, a jeden z boków wyposażony jest obrotowy blacik do pracy na laptopie. Leżąc w narożniku ma się idealną perspektywę na widok za oknem oraz wnętrze. Narożnik jest moim ulubionym miejscem w całym mieszkaniu. Idealnie się tutaj czyta książki, ogląda telewizję czy też pracuje na komputerze. Bezpośrednio przy narożniku zlokalizowany jest gazetownik z aktualną prasą.


Zabudowy stolarskie

Zabudowy meblowe na wymiar, stanowiące istotny element wnętrza są w kolorze białym satynowym i zlewają się z kolorem ścian. Element kończący ciąg zabudów nawiązuje do istniejących skosów mieszkania na poddaszu. Ciąg zabudów rozpoczyna się w holu, na ścianie łazienkowej - na niej znajduję się lustro, dalej znajduję się główna szafa ubraniowa na okrycia wierzchnie, przy czym niewielkie wysunięcie szafy oddziela hol od strefy kuchennej - dalej widziamy zabudowy na lodówke, zmywarkę wraz z czarnym motwem zamykającym się piekarnikiem. Kolejnym elementem zabudowy jest szafa ubraniowa, gospodarcza i ciąg szafek nadblatowych. Do mieszkania nie przynależy komórka lokatorska, więc w pasie szafek nadblatowych przechowywane są różne przedmioty związane z eksploatacją samochodu i roweru. Ciąg zabudowy "zamyka" szafka nawiązująca geometrią do kształtu skosów znajdujących się w mieszkaniu. Szafka ta nadwieszona jest jest nad narożnikiem co dodaje wrażenie przytulności wnętrza. 

Sypialnia

Sypialnia utrzymana została w innym nastroju od reszty mieszkania. Pomalowano ją farbą z metalicznym efektem, która częściowo odbija wnętrze pomieszczenia. Ciemniejszy kolor dodaję też przytulności, ułatwia zasypianie i niweluje działanie ostrego, wschodzącego słońca w okresie letnim. 


Fotel Chierowski 366

Pokój uzupełnia kultowy fotel klubowy Chierowski 366 odrestaurowany w jednej z łódzkich pracowni. Pracę renowacyjne obejmowały obłożenie go musztardową tapicerką, zeszlifowanie i zawoskowanie drewna konstrukcji fotela oraz wymienienie śrub mocujących.

Wyposażenie i dodatki

Sypialnia wyposażona została w dwie komody kolorystycznie pasujące do istniejącej podłogi. Szuflady w komodach otwierają się bezuchwytowo za pomocą otworów wyciętych we frontach. Komody posiadają podłużne nóżki, dzięki czemu korpusy wyniesione są ponad poziom podłogi, a tym samym sprawiają wrażenie lekkości. Po poprzednich lokatorach pozostały dwa lustra którym zeszlifowano ramy i pomalowano na biało. Kształt luster korespondował z motywem przewodnim w mieszkaniu. Na całą szerokość lukarny zamocowano karnisz na którym zawieszono białe, grubo tkane zasłony. Na jednej z komód znajduję się ironiczna skarbonka, jako pamiątka z zagranicznej podróży.

Strefa wejścia

Podest przed wejsciem do mieszkania stanowi swoiste przedłużenie strefy wejścia. Z uwagi na nieintuicyjne oznaczenie poszczególnych mieszkań, na ogólnodostępnej klatce schodowej, konieczne była zastosowanie grafik, drogowskazów, ułatwiających orientacje w przestrzeni. Grafika pojawiła się również na drzwiach wejściowych, z których wewnętrzny element cyfry 6 pełni rolę wizjera/judasza. Drzwi zostały pomalowane na biało, pod kolor ściany, przez co na pierwszy rzut okna zalewają się z otoczeniem.


Drzwi wejściowe

Pomiędzy strefą wejścia, a holem znajdują się dwie pary drzwi wejściowych. Drzwi od stron zewnętrznch zostały pomalowane na biało satynową farbą, zbliżonej fakturą do ścian mieszkania. Wewnętrzne strony obu drzwi, wraz z płaszczyznami między nimi, zostały pomalowane czarną farbą na wysoki połysk. Skrzynki elektryczne nad drzwiami wejściowymi,  zostały zabudowane zabudową stolarską. Płaszczyzna ściany pod wieszakiem na ubrania została pomalowana białą farbą odporniejszą na brud i zarysowania.

Hol wejściowy

W holu znajduję się zegar, lustro, taboret do zmiany obuwia, półeczka na dokumenty, klucze i drobne rzeczy, wieszak na ubrania i stojak na buty. Organizer przy drzwiach jest bardzo praktycznym elementem wystroju, ponieważ można na nim powiesić klucze, czy też szalik, torbę, w przegródkach zaś przechowywać listy, okulary i portfel Zcarbonkę (http://carbonworkshop.pl).

Łazienka

Łazienka posiada układ podłużny. Zastosowano umywalkę, możliwie najpłytszą i o szerokości 60 cm. Łazienka utrzymana jest w kontrastowej kolorystyce. Płytki ceramiczne w kolorze białym, a baterie łazienkowe w kolorze czarnym. Z jednej strony widzimy szafki narożne na wymiar, wykończone na czarno na wysoki połysk, a z drugiej perforowaną zabudowę grzejnika wraz z płytkim pawlaczem. Wykończona na czarno jest również zabudowa na pralkę. Zdecydowano sie na dużą wannę z zestawem prysznicowym z deszczownicą i baterię wannową. Płaszczyznę boczna ściany stanowi dużych rozmiarów lustro na wymiar na białym szkle optiwhite. Płytki nad wanna to małych rozmiarów płytki z przestrzennym wzorem, z motywem kółek. Uzupełnieniem łazienki są czarne detale m. in. wieszak ręcznikowy w formie głowy królika oraz włącznik spłukiwania wody w stelażu systemowym. Pierwszym zakupem była zasłona prysznicowa z grafiką w formie kółek w tonacji bieli, czerni i szarości. Wszelkiego rozdzaju elementy wyposażenia sa w module 60 cm, takie jak szerokość umywalki, szerokość płytek ściennych a lustro jest szerokości dwóch modułu o szerokości 120 cm, podobnie jak fronty szafek, szerokich na 60 cm.


Prace budowlano-wykończeniowe

Z uwagi na stan techniczny łazienki i jej walory estetyczne zdecydowano się na całkowity remont pomieszczenia wraz z wymianą całego wyposażenia. Prace obejmowały:

  • Skucie zastanych płytek ceramicznych na podłodze i ścianach
  • Demontaż wanny, umywalki, miski ustępowej i armatury 
  • Wykonanie nowych podłączeń wodno-kanalizacyjnych (podwyższono umywalkę i zmieniona lokalizacji baterii wannowej)
  • Otynkowanie i wyrównanie powierzchni ścian (duże odhyły od pionu oryginalnych ścian)
  • Montaż stelażu spłuczki podtynkowej pod nową miskę ustępową
  • Wykonanie hydroizolacji w pobliżu wanny 
  • Wykonanie zabudów z karton-gipsu (stelaż spłuczki podtynkowej, sufit podwieszany)
  • Montaż nowej wanny ze stali emaliowanej, ocieplonej od spodu pianką poliuretanową
  • Przyklejenie płytek gresowych
  • Montaż zlewu, miski ustępowej, nowej armatury i wentylatora wspomagającego wentylacje grawitacyjną w pomieszczeniu
  • Montaż zabudów stolarskich na wymiar (szafka narożna, szafka na pralkę oraz obudowa perforowana grzejnika wraz z płytkim pawlaczem)

Wanna

Ze względów praktycznych zdecydowano się na wykonanie wanny zamiast brodzika. Wanna jest dwuosobowa i również swoim kształtem nawiązuję do kształtu kółka. Wanna wykonana jest ze stali emaliowanej jednakże ocieplona została od spodu pianką poliuretanową, dzięki czemu woda trzyma zdecydowanie dłużej określoną temperaturę. 

Sufit w łazience

Przed remontem mieszkania na suficie łazienki  co kilka lat pojawiało się pęknięcie podłużne - było to spowodowane tym, że mieszkanie znajduję się na szóstej kondygnacji i w naturalny sposób budynek "pracuje". Aby uniknąć podobnej sytuacji postanowiono sufit łazienki wykończyć zabudową podwieszaną z karton-gipsu o możliwie najmniejszej wysokości, dopasowanej do modulacji płytek łazienkowych.

Pokój fitness

Oszczędnościowo ściany w siłowni nie zostały wygładzone. Pozostawiono istniejący tynk którego wykończenie na początku lat dziewięćdzisiątych określano jako "zatarty na gładko". Dziś takie wygładzenie nazwalibyśmy tynkiem dekoracyjnym o strukturze baranka. W pomieszczeniu przeznaczonym na ćwiczenia fizyczne lub czasowo, jako pomieszczenie gospodarcze, faktura ta nie jest niezwykle istotna. Na podłodze została ułożona wykładzina tłumiąca hałas związany z wykonywaniem ćwiczeń. Na ścianie znajduję się grafika wykonana przeze mnie, przedstawiająca ćwiczenia jakie można wykonać w pokoju fitness.


Sprzęt w siłowni gromadzony przez lata wraz z żeliwnym grzejnikiem, dla ujednolicenia wyposażenia, został pomalowany na czarno. Pokój ten stanowi niewielkie pomieszczenie, które w chwili obecnej pełni rolę pokoju fitness naprzemiennie z funkcją suszarni i tymczasowego magazynka. W zależności o przyszłych potrzeb pokój może zmienić swoje przeznaczenie na pokój gościnny, pokój dziecka, pokój zabaw lub garderobę.

Pracownia

Pomieszczenie znajduję się na samej górze budynku mieszklanego, na poddaszu - z dzienną cześcią mieszkalną, połączona jest za pomocą tzw. kaczych schodów - Pomieszczenie to zostało adoptowane i włączone do mieszkania wiele lat wcześniej.

Na podłodze znajduję się parkiet dębowy w naturalnym kolorze, układany na jodełkę, zcyklinowany i pomalowany lakierem bezbarwnym o satynowym wykończeniu.

Szafa na wymiar

Pomieszczenie zamyka szafa robiona na wymiar, na całą powierzchnię przekroju pomieszczenia, w kolorze czarnym, wykończonym na wysoki połysk - dzięki temu pomieszczenie odbija się w frontach zabudowy i pracownia sprawia wrażenie dwukrotnie większej.

Grafiki

W pomieszczeniu znajdują się grafiki mojego autorstwa  - jedna przedstawia grafikę znaną mieszkańcom dzielnicy Włochy w Warszawie - charakterystyczny historyczny drogowskaz w przejściu podziemnym stacji PKP Warszawa Włochy. Druga grafika przedstawia Pałac Kultury i Nauki w Warszawie, stanowiący kontrowersyjny, ale jednak symbol miasta-grafika została uproszczona - okna stanowią koła, które nawiązują do głównego motywu projektu wnętrz oraz dominujące kolory czyli czerń i biel.


Wyposażenie i kolorystyka

Kolorystyka pomieszczenia, podobnie jak pozostałych pomieszczeń w mieszkaniu, utrzymana jest w białej kolorystyce z podłogą, z dębowego parkietu. W pracowni znajdują się 3 duże stoły uzupełnione kontrastowymi czarnymi dodatkami tj. lampami biurkowymi oraz tablicami korkowymi. Na antresoli tuż obok kaczych schodów znajduję się archiwum pracowni.

PROJEKT

Mieszkanie młodego architekta

AUTOR PROJEKTU:

Tomasz Smol

POWIERZCHNIA:

68 m2

LOKALIZACJA:

Warszawa, dzielnica Włochy

REALIZACJA:

2015

ZDJĘCIA

Marek Korlak, Tomasz Smol