Mieszkanie młodego architekta

Smol on a sofa

Zadaniem architekta było zaprojektowanie dla siebie mieszkania znajdującego się na poddaszu w budynku wielorodzinnym w dzielnicy Włochy w Warszawie. O ile wyburzenie ścianki działowej i uzupełnienie stropu międzykondygnacyjnego nie było niebywale trudnym aspektem przebudowy o tyle wykonanie projektu dla własnych potrzeb było nie lada wyzwaniem.

Szczegółowe informacje dotyczące budowy i urządzania oraz najważniejsze decyzje projektowe zamieszczone są na stronie "Historia budowy mieszkania młodego architekta".

Strefa wejściowa zdradza główne motywy projektowe wykorzystane w mieszkaniu; kontrastowe zestawienie kolorystyczne bieli i czerni wraz z geometrycznym motywem kółka.

Przedpokój uzupełnia półka na drobne rzeczy, designerski zegar, wieszak na kurtki oraz duże lustro, tworząc czytelną przestrzeń wejścia do mieszkania. 


Schemat funkcjonalny Gdanski

Kształt zabudowy meblowej wykonywanej na wymiar nawiązuje do skosów istniejącego poddasza. Zamierzeniem było, aby ściany i zabudowa wykończone były w taki sposób, gdzie główne linie w przestrzeni dziennej tworzą zrównoważoną i otwartą przestrzeń.

Dworzec Gdanski

Przestrzeń wspólna sprzyja relaksowi i rozrywce. Sofa w formie narożnika jest idealnym miejscem do pochłaniania książek i przeglądania YouTube na Smart telewizorze.

Porownanie dworcow

Marzeniem inwestora (architekta) było posiadanie wielofunkcyjnej wyspy kuchennej będącej swoistym "mostkiem kapitańskim". Pracując przy wyspie możliwe jest utrzymywanie kontaktu z rodziną czy gośćmi, jednocześnie przygotowując potrawy wraz z  podziwianiem panoramy Warszawy.

Elewacja dworca gdanskiego

Elementem ocieplającym wnętrze jest klasyczna dębowa posadzka układana w mozaikę, jak również stół jadalny, przynależący do strefy wypoczynkowej.

Czarny piekarnik idealnie pasuje kolorystycznie do zabudowy meblowej kuchni.

W mieszkaniu można znaleźć wiele funkcjonalnych rozwiązań.


Znalezienie komponentów wyposażenia wnętrz, mających w sobie motyw kółka było niezwykle proste.

Integralnym elementem wyposażenia wnętrza jest sam w sobie piękny, mocowany na ścianie rower, co pokazuje podejście architekta do projektowania funkcjonalnego, a zarazem atrakcyjnego wizualnie.

Sypialnia utrzymana jest w innym nastroju od reszty mieszkania. Znajdziemy tutaj zestawienie nowoczesnych form komód na nóżkach, luster i metalicznie wykończonych ścian z tradycyjnymi elementami w postaci dębowej klepki, owczej skóry i białych zasłon.  

Najcenniejszym elementem wyposażenia sypialni jest klubowy fotel Chierowski 366 z czasów PRL, poddany pieczołowitej renowacji, wykończony tapicerką w kolorze musztardowym. 


Otwarta przestrzeń w pokoju fitness, pozbawiona dodatkowych elementów, sprzyja treningowi.

Z powodu nieintuicyjnego ponumerowania mieszkań na klatce schodowej konieczne było zastosowanie niewielkiego drogowskazu. Ta sama grafika pojawiła się również na drzwiach wejściowych, z których wewnętrzny element cyfry 6 pełni rolę wizjera.


Rzut czesci podziemnej

Pracownia znajduje się na poddaszu, do której dostać się można za pomocą kaczych schodów. Elementami identyfikującymi lokalizację mieszkania są grafiki autorstwa architekta projektu: Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie oraz replika historycznego drogowskazu z przejścia podziemnego dworca kolejowego Warszawa Włochy. Drogowskaz stanowi charakterystyczny dla społeczności lokalnej element budujący tożsamość mieszkańców, zaś Pałac stanowi kontrowersyjny, ale jednak symbol miasta.

Wizualizacja wnetrza Dworca Gdanskiego

Błyszcząca, czarna, pojemna zabudowa na wymiar, dopasowana jest do kształtu pomieszczenia. Lustrzany efekt wykończenia frontów powiększa wizualnie domowe biuro.

Dworzec Gdanski

Na niewielkiej antresoli, wykończonej klasyczną dębową posadzką, układaną w jodełkę, zaaranżowano pojemne archiwum.

Sterylnie białą łazienkę uzupełnia duże lustro oraz kontrastowe zabudowy meblowe. 

Tradycyjny grzejnik rurowy ukryty został za perforowaną zabudową meblową.


Akcentem humorystycznym we wnętrzu jest wieszak na ręczniki w formie trofeum myśliwskiego królika.

W projekcie fronty oraz szuflady otwierane są wyłącznie za pomocą wydrążonych w nich uchwytów.

PROJEKT

Mieszkanie młodego architekta

AUTOR PROJEKTU:

Tomasz Smol

POWIERZCHNIA:

68 m2 

LOKALIZACJA

Warszawa

REALIZACJA:

2015

ZDJĘCIA:

Marek Korlak


Publikacje